Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Nederlandse belastingadviseur Afrojack en Tiësto door Italië uitgeleverd aan VS

Een Nederlandse belastingadviseur is door Italië uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij wordt in de VS verdacht van het organiseren van belastingontduiking voor vermogende klanten.

De man, die niet bij naam genoemd wordt, was fiscaal adviseur van een aantal wereldberoemde sterren, onder wie de dj’s Afrojack en Tiësto. Ook had hij meerdere bekende tv-presentatoren en fotomodellen in zijn klantenbestand.

De Amerikaanse openbaar aanklager beschuldigt hem van “het ontwikkelen van geavanceerde internationale regelingen voor belastingontduiking voor vermogende klanten met wereldwijde inkomsten”. Hij zou fiscale constructies hebben gebouwd vanuit Cyprus voor artiesten die later in de VS gingen wonen. Zo zou hij de Amerikaanse belastingdienst IRS de mogelijkheid hebben ontnomen om belasting te heffen over een gecombineerd inkomen van 100 miljoen dollar van de artiesten.

De man werd in maart opgepakt in zijn vakantiehuis in Italië. Daar zat hij sindsdien in huisarrest. Gisteren heeft het Italiaanse hof besloten dat hij aan de VS mag worden uitgeleverd.

Het is nog niet bekend wanneer de man in de VS voor de rechter zal komen. Tot die tijd zit hij in voorarrest in een Amerikaanse cel.

De uitlevering van de man is een grote overwinning voor de Amerikaanse autoriteiten. Zij zijn al jarenlang bezig met het bestrijden van internationale belastingontduiking. De uitlevering van de man laat zien dat ze steeds succesvoller worden in het aanpakken van dit probleem.

De uitlevering van de man is ook een klap voor zijn klanten. Zij moeten nu zelf opdraaien voor de belasting die ze aan de IRS verschuldigd zijn. De man heeft hun beloofd dat ze geen belasting zouden hoeven te betalen, maar dat is dus niet gebeurd.

De uitlevering van de man is een signaal aan andere belastingadviseurs dat ze zich niet aan de wet mogen onttrekken. Als ze dat wel doen, zullen ze worden opgepakt en uitgeleverd aan de VS.