Vier voortvluchtige criminelen op verzoek Polen aangehouden bij actie FASTNL politieteam

Op verzoek van de Poolse autoriteiten heeft de politie vier voortvluchtige criminelen aangehouden.

De politie heeft donderdagmorgen 13 juli vier mannen aangehouden in Den Haag, Medemblik (2x) en Kreileroord. De mannen moeten in Polen nog een gevangenisstraf van acht jaar uitzitten voor veroordelingen voor ruim 35 bedrijfsinbraken in hun land.

De mannen werden op het spoor gezet door het Fugitive Active Search Team (FAST) Polen. FAST Polen vroeg in mei van dit jaar aan FASTNL van de Landelijke Eenheid om onderzoek te doen naar de veroordeelde criminelen die zich vermoedelijk in Nederland schuilhielden.

De aangehouden mannen maakten deel uit van een criminele organisatie die zich bezighield met bedrijfsinbraken in Polen. De Poolse politie vermoedde dat ze deze praktijken voortzetten in Nederland.

De vier mannen leidden ogenschijnlijk een onbezorgd en normaal bestaan in Nederland en een aantal had een baan. Eén van hen had onroerend goed aangeschaft. De vier stonden niet in Nederland ingeschreven, maar door goede startinformatie van FAST Polen kon de politie in Nederland voortvarend aan de slag en dit leidde tot hun aanhouding.

De vier mannen worden voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam, waarna de overleveringskamer van de rechtbank Amsterdam beslist over de overlevering aan Polen.