© Pexels / Pixabay

Nederlandse IT’er krijgt 2,5 jaar cel voor illegale downloads bij website Megaupload van Kim Dotcom

De Nederlandse IT’er Bram van der Kolk is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor illegale downloads bij de website Megaupload.

De rechtbank in Nieuw-Zeeland heeft de Nederlandse IT’er Bram van der Kolk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar wegens zijn betrokkenheid bij illegale downloads op het voormalige internetbedrijf Megaupload. Van der Kolk, destijds hoofdprogrammeur bij Megaupload, was medeverantwoordelijk voor het faciliteren van het illegaal uploaden en downloaden van films, tv-shows en muziek op de populaire website.

Het internetbedrijf, opgericht door de bekende internetondernemer Kim Dotcom (echte naam Kim Schmitz), was een van de meest bezochte platforms voor het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Ondanks dat Megaupload ook werd gebruikt voor legitieme doeleinden, maakten veel gebruikers misbruik van de website door illegale kopieën van films en muziek te verspreiden. Als gevolg hiervan werd Megaupload in 2012 door de FBI offline gehaald.

De rechtszaak tegen Megaupload heeft maar liefst elf jaar geduurd voordat er nu eindelijk een uitspraak is gedaan over de betrokkenheid van Bram van der Kolk. De zaak draait om grootschalige schending van auteursrechten, waarbij zowel grote als kleine film- en muziekbedrijven zijn benadeeld. De Amerikaanse autoriteiten schatten de totale schade op minstens 175 miljoen dollar.

Vorig jaar hebben zowel Van der Kolk als zijn Duitse collega Mathias Ortmann bekend betrokken te zijn geweest bij een criminele organisatie die illegale downloads, ook wel piraterij genoemd, heeft gefaciliteerd. Als onderdeel van een schikking mochten zij beiden in Nieuw-Zeeland worden berecht in plaats van te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In de VS zouden ze ook terecht kunnen staan voor afpersing. Mathias Ortmann kreeg een gevangenisstraf opgelegd van twee jaar en zeven maanden.

Opvallend genoeg heeft de Nieuw-Zeelandse rechter op humanitaire gronden besloten dat zowel Van der Kolk als Ortmann hun celstraf mogen uitstellen tot augustus. Dit komt doordat Van der Kolk’s moeder ziek is en Ortmann in afwachting is van de geboorte van zijn tweede kind.

Kim Dotcom, de oprichter van Megaupload, beweert echter dat zijn bedrijf onrechtmatig is behandeld voor de illegale activiteiten van zijn gebruikers. Zijn eigen rechtszaak, die ruim tien jaar geleden begon, is nog steeds gaande. In tegenstelling tot Van der Kolk en Ortmann heeft Dotcom geen schikking getroffen en bestaat de mogelijkheid dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hem een zwaardere straf te wachten kan staan.

Hoewel het vonnis tegen Bram van der Kolk een belangrijke stap markeert in de langlopende zaak rond Megaupload, blijft de kwestie rondom Kim Dotcom en zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten nog steeds onbeslist.