dennis v. leider drugsbende dood cel brazilie gevangenis
Eén van de in beslag genomen privéjets. © (Policia Civil/Goias)

Nederlandse leider drugsbende gepakt in Brazilië voor grootschalige internationale drugssmokkel

In Brazilië heeft de politie een Nederlander aangehouden die aan het hoofd stond van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige drugshandel- en smokkel en het witwassen van crimineel verkregen vermogen.

De drugsbende kwam in het vizier van het onderzoeksteam nadat vorig jaar een piloot vermist raakte na een mogelijke crash in Bolivia. Dit onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot aanhoudingen en inbeslagnames. De piloot kwam erachter dat de vermiste piloot en andere piloten werkzaam waren voor een criminele organisatie. De leider van de organisatie is de opgepakte Nederlander.

De criminelen smokkelden grote partijen cocaïne naar verschillende Europese landen. Het ging om onder meer Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Bij invallen bij de drugsbende nam de politie twee privéjets, een helikopter, jetski, elf auto’s, dure horloges en cash geld in beslag. Naast de Nederlander zijn nog vijf verdachten opgepakt.

Volgens de Braziliaanse politie leefden de bendeleden op grote voet en deden ze weinig om hun rijkdom te verhullen. Zo werd er zelfs een keer een helikopter gebruikt om alleen wat ijs te gaan halen in de stad Palmas.