Nederlandse marineschip pakt bijna 1000 kilo cocaïne bij acties Caribisch gebied
© Defensie

Nederlandse marineschip pakt bijna 1000 kilo cocaïne bij acties Caribisch gebied

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft in het Caribisch gebied bij twee drugsvangsten bijna 1.000 kilo cocaïne onderschept.

Deze operaties vonden plaats op 11 en 12 september, maar de informatie is nu pas vrijgegeven. Bij de eerste vangst gaven de verdachten zich pas over na waarschuwingsschoten.

De marine voerde deze operaties uit in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht (US Coast Guard). In beide gevallen werd Zr.Ms. Groningen geïnformeerd door een Amerikaans patrouillevliegtuig over verdachte go-fast boten. Vervolgens werd de snelle onderscheppingsboot FRISC ingezet. Deze boot was bemand door zowel de bemanning van de Groningen als een afvaardiging van de US Coast Guard.

Bij de eerste actie gaven de verdachten zich niet meteen over en waren waarschuwingsschoten nodig om hen tot overgave te bewegen. Bij de tweede actie was dit niet nodig. Alle verdachten en de bijna 985 kilo aan contrabande zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor verdere vervolging.

Zr.Ms. Groningen fungeert sinds mei 2023 als stationsschip in het Caribisch gebied en neemt deel aan counterdrugsoperaties in samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse Kustwacht.