VIDEO: Netwerk Albanezen ontmanteld in onderzoek witwassen 65 miljoen in jaartje tijd
© screenshot

VIDEO: Netwerk Albanezen ontmanteld in onderzoek witwassen 65 miljoen in jaartje tijd

De Spaanse Nationale Politie (Policía Nacional) heeft, gesteund door Europol, een crimineel netwerk ontmanteld dat zich bezighoudt met drugshandel en het witwassen van grote sommen criminele winsten.

Het onderzoek werd in 2021 gestart op basis van een inlichtingenrapport van Europol, dat leidde tot de identificatie van een drugshandelorganisatie. De criminele groep werd geleid door Albanese staatsburgers en was actief in de productie en handel in marihuana, maar organiseerde ook grootschalige witwasactiviteiten voor drugshandelorganisaties.

De wetshandhavingsacties op 17 juli 2023 (het nieuws is pas recent bekendgemaakt) hebben geleid tot:

  • 27 arrestaties in heel Spanje in Alicante, Barcelona, Madrid, Malaga, Sevilla en Valencia;
  • inbeslagnemingen van luxe horloges en sieraden ter waarde van meer dan 400.000 euro;
  • inbeslagnemingen van luxe auto’s, telefoons, gecodeerde mobiele telefoons en 615.000 euro aan contant geld.

65 miljoen euro aan witwasomzet

Onderzoekers schatten dat het criminele netwerk in minder dan een jaar tijd ruim 65 miljoen euro heeft witgewassen uit drugshandelactiviteiten, alleen al tussen mei 2020 en maart 2021.

De Chinese staatsburgers speelden een belangrijke rol in deze criminele activiteiten door via legale bedrijven grote hoeveelheden criminele activa wit te wassen. Deze grote sommen geld zouden eerst via deze juridische structuren gaan en vervolgens elders gecompenseerd worden. Uiteindelijk zou het criminele vermogen het land van herkomst bereiken en daar vervolgens worden belegd.

De “hawaladars”, van Albanese afkomst, opereerden als een illegale bankentiteit, voerden de overdrachten uit en verborgen grote sommen geld voor de verkoop van drugs. Dit diende ter financiering van nieuwe criminele operaties.

De rol van Europol

Europol vergemakkelijkte de uitwisseling van informatie en bood analytische ondersteuning. Tijdens de actiedag heeft Europol twee deskundigen naar Spanje gestuurd om operationele informatie in realtime te controleren en onderzoekers ter plaatse te ondersteunen met technische expertise en expertise op het gebied van het terughalen van activa.