© Pexels

Nederlandse politie krijgt nieuwe waterwerpers om in te zetten bij rellen en demonstraties

Na een Europese spoedaanbesteding heeft de Nederlandse politie een overeenkomst gesloten voor de aanschaf van zes nieuwe waterwerpers. De waterwerpers worden geleverd door Ziegler Brandweertechniek. De productietijd is ongeveer 15 tot 21 maanden, dus de eerste voertuigen worden verwacht in het najaar van 2024 en de laatste in het voorjaar van 2025.

De huidige zes waterwerpers van de politie waren vanwege veiligheidsoverwegingen niet meer inzetbaar en moesten versneld vervangen worden. De nieuwe waterwerpers voldoen aan de laatste technische wensen en zijn toekomstbestendig. Ook hoeft de politie geen beroep meer te doen op partners in het buitenland.

De zes nieuwe waterwerpers worden geplaatst in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, van waaruit ze landelijk inzetbaar zijn.

Waterwerpers belangrijk middel

De waterwerper is een belangrijk middel dat de politie kan inzetten als grote groepen mensen de openbare orde dreigen te verstoren. Door het gebruik van water is het mogelijk om mensen uit elkaar te drijven en op afstand te houden.

Portefeuillehouder Conflict en Crisisbeheersing (CCB) Frank Paauw: “Het is een bewuste afweging om geen nieuwe waterwerpers te laten ontwikkelen maar te kiezen voor waterwerpers die hun meerwaarde in de praktijk ruimschoots hebben bewezen. Het euvel van de klapbanden behoort hiermee tot het verleden.”