Nederlandse voortvluchtige kindermisbruiker door Filipijnen uitgeleverd

Een voortvluchtige Nederlandse kindermisbruiker is door de Filipijnen uitgezet en uitgeleverd aan Nederland.

De 63-jarige man is veroordeeld voor verkrachting van en ontucht met een minderjarige en verboden wapenbezit. De verdachte bleek te zijn gevlucht naar de Filipijnen. De geboren Amsterdammer heeft zich schuldig gemaakt aan het stelselmatig plegen van ontucht met en verkrachting van een minderjarige/zijn minderjarige dochter tussen eind maart 1986 en maart 1995 in Barneveld en Voorhuizen. Ook overtrad hij de wet wapens en munitie doordat hij op 9 maart 2004 in Ede een gasrevolver en munitie voorhanden had. Hij is daarvoor veroordeeld.

Op 23 december 2005 werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Zijn advocaat ging in hoger beroep tegen dit vonnis. Het gerechtshof veroordeelde de man op 20 mei 2008 tot eveneens 24 maanden cel. De advocaat van de man tekende hiertegen beroep in cassatie aan. De Hoge Raad der Nederlanden verklaarde dit beroep in cassatie niet ontvankelijk. Hiermee werd op 13 januari 2009 het arrest van het gerechtshof Arnhem van 20 mei 2008 onherroepelijk en daarmee definitief.

De uitzetting door de Filippijnen volgde, nadat het Fugitive Active Search Team (FASTNL) het land attendeerde op de aanwezigheid van de veroordeelde aldaar. FASTNL is sinds 2010 druk geweest met het traceren en opsporen van de voortvluchtige.