Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Nederlandse vrouw neergeschoten bij gewelddadige carjacking Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is een Nederlandse neergeschoten bij een gewelddadige carjacking.

Op 30 juni is een Nederlandse studente samen met twee andere toeristen op gewelddadige wijze overvallen terwijl ze onderweg waren naar het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Hoewel het incident al op die datum plaatsvond, zijn de details nu pas naar buiten gekomen.

De drie vrouwen, allen in hun begin twintig, waren op weg naar het park voor onder andere een fotografie-stage. Tijdens hun reis werd hun auto beschoten door een gemaskerde bende, waarbij er minstens vier schoten werden gelost. Twee van de vrouwen, waaronder de Nederlandse, raakten hierbij gewond door schotwonden, zo melden de Zuid-Afrikaanse nieuwssite SA People en de Britse Daily Mail.

Er wordt ook gezegd dat de andere vrouw met schotwonden van Nederlandse afkomst is, maar dit is nog niet bevestigd. De derde vrouw, een Amerikaanse, liep verwondingen op door rondvliegend glas van de autoruiten.

De politie beschouwt deze carjacking als een poging tot moord en heeft inmiddels drie verdachten gearresteerd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is momenteel nog niet op de hoogte van het incident. Het ministerie geeft aan alleen actie te ondernemen als er om hulp wordt gevraagd bij de ambassade.

Op dit moment is niet bekend hoe het met de slachtoffers gaat. Volgens SA People en Daily Mail zijn de twee vrouwen met schotwonden inmiddels teruggekeerd naar Nederland en Engeland.

Politie waarschuwt voor carjackings

De Zuid-Afrikaanse politie waarschuwt toeristen voor carjackings in de omgeving van het Kruger National Park. In de afgelopen maanden hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden waarbij toeristen zijn overvallen. De politie adviseert toeristen om voorzichtig te zijn en zich bewust te zijn van hun omgeving. Het is belangrijk om de auto goed af te sluiten en waardevolle spullen niet zichtbaar achter te laten.

Tips om carjackings te voorkomen

  • Vermijd het rijden in de avonduren, vooral als u alleen bent.
  • Rijd niet in afgelegen gebieden.
  • Zorg ervoor dat uw auto goed vergrendeld is.
  • Laat geen waardevolle spullen zichtbaar in uw auto liggen.
  • Wees alert op uw omgeving en vertrouw niet zomaar vreemden.

Als u slachtoffer wordt van een overval, blijf dan kalm en volg de instructies van de overvallers op. Probeer niet te vechten of te vluchten.