ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Neef en ‘geweldsman’ organisatie Ridouan Taghi veroordeeld tot celstraf in Marokko

Jaouad F., een neef van Ridouan Taghi die als ‘geweldsman’ wordt gezien door justitie, is in Marokko veroordeeld tot een celstraf.

Dat bevestigt het Landelijk Parket aan EenVandaag. De neef van Taghi werd in oktober 2021 in de stad Tetouan aangehouden door de Marokkaanse politie. De actie had te maken met de liquidatie bij café La Creme in Marrakech. Hierbij werd de verkeerde persoon geliquideerd door de schutters.

Sindsdien zat F. in detentie in afwachting van een rechtszaak. Nu blijkt hij te zijn veroordeeld. Hij heeft een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd gekregen voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. F. is dus niet schuldig bevonden inzake betrokkenheid bij de liquidatie in Marrakech.

In Nederland wordt de neef van Taghi in veel dossiers genoemd volgens het OM. Het gaat onder meer om de zaken rond de geliquideerde advocaat Derk Wiersum en de vermoorde broer van kroongetuige Nabil B.. Volgens het OM wordt F. op dit moment niet vervolgd, maar is hij wel verdachte.

In het onderzoek naar de moord op Wiersum wordt een andere neef, Anouar T., wel officieel vervolgd voor betrokkenheid bij de uitvoering van de liquidatie. De verdenking is betrokkenheid bij het leveren van de auto’s gebruikt bij de moord. De rechtszaak tegen de groep gaat op 21 september verder.

Ridouan Taghi zelf is niet officieel aangeklaagd voor de liquidaties op Derk Wiersum en Reduan, de broer van de kroongetuige. In het Marengo-proces wordt Taghi verdacht van het opdracht geven tot een reeks liquidaties. Het OM heeft levenslang geëist.