© crime-nieuws.nl

Tot 12 jaar geëist tegen ‘zureharing’ en ‘strandjutter’ voor smokkel duizenden kilo’s cocaïne via koeriersdienst

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 12 jaar geëist voor de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne van Scheveningen naar Engeland.

De zaak kwam aan het rollen door gekraakte Encrochat berichten. Meerdere personen bleken betrokken bij grootschalige smokkel van cocaïne. Dat gebeurde door blokken coke te verstoppen tussen dozen met printercartridges. De pallets met cartridges werden vervoerd door een bonafide koeriersdienst.

Volgens het OM was de drugslijn jarenlang actief en hebben de verdachten er enorme hoeveelheden cash mee verdiend. Ze zouden 2000 euro per kilo betaald hebben gekregen voor de smokkel naar Engeland. Dat geld werd verdeeld tussen de Engelse en de Nederlandse tak van de transportlijn. Die laatste tak bestond met name uit Scheveningers en Duindorpers.

In april 2020 startte de politie een onderzoek naar één van de verdachten op basis van informatie van de criminele lichtingendienst. Toen de server van Encrochat door de Franse justitie gekraakt werd, kwam dat onderzoek in een stroomversnelling.

De verdachten maakten op Encrochat gebruik van schuilnamen zoals ‘zureharing’, ‘strandjutter’ en ‘Scheveninger’. De gebruikersnamen konden gekoppeld worden aan de opgepakte personen doordat er persoonlijke informatie in de chats werd gedeeld, zoals een verjaardag of een foto van stapels geld in de woning van één van de verdachten.

Uit de chats blijkt verder dat de organisatie geweld bepaald niet schuwde. Zo beschikte zij permanent over een knokploeg. Die kon worden ingezet om mensen die te veel praatten, te intimideren. Maar net zo makkelijk om concurrerende glazenwassers de wijk uit te slaan, aldus het OM.

De officieren van justitie hebben gevangenisstraffen tot 12 jaar geëist tegen de acht verdachten. Eén van de betrokken zou momenteel in Dubai zitten. Het is volgens het OM aannemelijk dat de bende over verschillende jaren zo’n tweehonderd transporten naar Engeland hebben georganiseerd waarbij ruim 16.000 kilo cocaïne is vervoerd. Er wordt nog een ontnemingszaak gestart om miljoenen crimineel vermogen terug te eisen.