Neerschieten man die mes op keel agent zette in Vlissingen was noodweer

Het neerschieten van een verdachte door de politie in Vlissingen, was noodweer en rechtmatig.

Op maandag 28 juni 2021 was de politie rond 19.00 uur in gesprek op de Jozef Israëlslaan met een fietser vanwege een bekeuring. Tijdens dit gesprek kwam een man richting hen gewandeld. De verdachte pakte één van de agenten via de achterzijde vast door zijn arm om de hals van de agent te leggen. Daarbij zette hij een groot mes op de keel van de agent. De man werd door de andere agent gesommeerd om het mes te laten vallen maar daar weigerde hij gehoor aan te geven.

De agent vuurde vervolgens een aantal waarschuwingsschoten af maar de man bleef de agent vasthouden met het mes op zijn keel. Kort daarna wist de agent los te komen van de man. Toen de verdachte daarna, met het mes nog binnen handbereik, niet luisterde naar de aanwijzingen van de agenten is er door de agent één keer gericht geschoten op het been van de man.

Op basis van het onderzoek van de Rijksrecherche heeft het Openbaar Ministerie (OM) geoordeeld dat de agent heeft geschoten uit noodweer, meldt een woordvoerder. Er worden zodoende geen maatregelen genomen of sancties opgelegd.