Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Negentien personen gepakt bij actie Europol en ontmanteling netwerk mensensmokkelaars

Europol heeft negentien individuen gearresteerd in verband met grootschalige mensensmokkel. De verdachten worden ervan beschuldigd minstens 550 migranten vanuit Syrië te hebben gesmokkeld, via een uitgebreide route door Libië, Tunesië, Algerije, Spanje, Duitsland en Noorwegen.

De recente arrestaties maken deel uit van een bredere ontmanteling van een smokkelnetwerk dat eerder dit jaar werd opgerold door de Spaanse politie. De groep werkte volgens Europol vanuit meerdere landen en was verantwoordelijk voor het transport van migranten van kustgebieden naar de omgeving van Madrid.

Het onderzoek, geleid door de Spaanse nationale politie in samenwerking met de Duitse federale politie en ondersteund door Europol, resulteerde in de arrestatie van zestien Syrische staatsburgers en drie Marokkaanse verdachten. Bovendien werden bij zeven huiszoekingen diverse voorwerpen in beslag genomen, waaronder voertuigen, smartphones, computers, usb-sticks en 10.000 euro aan contant geld.

Het smokkelnetwerk wordt ervan verdacht meer dan 68 illegale overdrachten te hebben georganiseerd, met de smokkel van meer dan 550 Syrische migranten naar de Europese Unie als gevolg. De prijs voor de reis bedroeg per migrant meer dan 20.000 euro, die de criminelen verdeelden via een ondergronds banksysteem. De omstandigheden waarin de migranten werden ondergebracht, waren volgens Europol zorgwekkend en leverden gevaar op voor hun gezondheid.

De arrestaties markeren een belangrijke stap in de strijd tegen mensensmokkel binnen Europa, waarbij internationale samenwerking tussen verschillende politie-eenheden heeft geleid tot de ontmanteling van een ingewikkeld netwerk van criminele activiteiten.