De politie heeft een nep helpdesk met de naam klantenservicenederland.nl uit de lucht gehaald na een groot aantal aangiftes.

De website werd beheerd door criminelen uit Zuid-Azië en deed zich voor als helpdesk voor mensen met computerproblemen. De site scoorde hoog in Google waardoor veel slachtoffers dachten te maken te hebben met een officiële legitieme bedrijf.

Tegen betaling van een som geld werden de computerproblemen zogenaamd opgelost. In sommige gevallen werden zelfs bankrekeningen van slachtoffers volledig leeggehaald door de cybercriminelen. Op deze nep websites stonden veelal Nederlandse helpdesk telefoonnummers. Wie dit telefoon nummer belde, dacht doorverwezen te worden naar een helpdesk van het desbetreffende bedrijf. In werkelijkheid bleek het Nederlandse nummer door te zijn geschakeld naar het netwerk van de criminelen in het buitenland.

‘We gaan je helpen van je computerprobleem af te komen, klinkt het in het Engels met een veelal Indiaas accent. Maar dat kost wel honderden euro’s. Vervolgens wordt er geld betaald terwijl het probleem niet wordt opgelost, blijkt uit onderzoek van de politie. Na het uit de lucht halen van de website is direct een soortgelijke website de lucht in gegaan. Het gaat om ‘klantenservicetelefoonnederland.nl’.