Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Nieuw project politie en gemeente Rotterdam om te voorkomen dat jongeren uithalers worden voor bendes

Politie en gemeente Rotterdam proberen met een nieuw project te behoeden dat jongeren zich laten ronselen als uithaler voor criminele organisaties.

In de Rotterdamse haven worden regelmatig personen aangehouden die onbevoegd aanwezig zijn op het terrein. Het gaat vaak om zogenaamde uithalers, tot zijn personen die op zoek zijn naar partijen drugs. De opgepakte uithalers blijken regelmatig jongeren te zijn. 

Het VR-brillen project ‘CoCo’ (Cocaïne Collectors) draait momenteel als pilot op het Schreuder-college en het Zuidrand-college. Deze pilot kon beginnen nadat er eerst een aantal testlessen zijn gegeven op het Scheepvaart en Transport-College. Het project is volgens een woordvoerder een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, politie, stichting Jongerenwerk Op Zuid, Bureau Sketch, Nationaal Programma Rotterdam Zuid, stichting Citysteward en de scholen waar de les gegeven wordt.

 ‘Je ziet dat iedereen alles op alles wil zetten om onze Rotterdamse jongeren te weerhouden van een leven in de criminaliteit’, aldus Faye van der Plas-de Haan, projectleider Uithalersproblematiek bij de gemeente Rotterdam. ‘Met een goede analyse na de pilot kunnen we dit lesprogramma ook aanbieden op andere scholen in Rotterdam die met dit probleem te maken hebben.’