© crime-nieuws.nl

Vijftien man voor de rechter voor grootschalige kweek en handel in wiet met ‘opa Jack’

Justitie heeft gevangenisstraffen geëist in de zaak rond grootschalige kweek van wiet door een organisatie geleid door ‘opa Jack’.

Volgens de officier stonden meerdere personen aan het hoofd van een zeer actieve en lucratieve organisatie. De leden hielden zich geruime tijd bezig met grootschalige kweek van wiet en handel. ‘We hebben het hier niet over gepruts in de marge, maar over een continu bedrijfsproces’, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir voor de rechtbank in Arnhem.

Een verdachte uit Zevenaar was volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij in ieder geval vier locaties in Arnhem en daarnaast bij één locatie in Herwen en één in Veenendaal. Het gaat om kwekerijen met planten van ‘hoogwaardige kwaliteit’, waarbij goed materiaal (bijvoorbeeld lampen) werd gebruikt. In verschillende woningen en panden werden volgens het OM telkens honderden planten danwel de restanten ervan aangetroffen.

De bewoners van de panden waar gekweekt werd hadden vaak geldproblemen en bevonden zich in een kwetsbare positie. Dit werd regelmatig alleen maar erger door de negatieve gevolgen van een kwekerij. Zo waren onder meer de hoge energierekening en alle juridische problemen voor de bewoners.

Over de telefoon werd nauwelijks inhoudelijk gesproken over de gang van zaken, maar de drie hoofdverdachten kwamen wel met enige regelmaat bijeen in de woning van een andere hoofdverdachte, die (lokaal en in de media) bekend staat als ‘opa Jack’. Er hing afluisterapparatuur in de woning en justitie wist gesprekken op deze wijze af te luisteren. Het bleek te gaan om een strak gestructureerde en georganiseerde samenwerking.

Uiteindelijk staan er 15 verdachten voor de rechter in het proces rond de criminele organisatie en opa Jack. De precieze strafeisen worden later bekend.