Nieuwe aanhoudingen in onderzoek bedreigingen RIVM-directeur Jaap van Dissel

In het onderzoek naar de bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel, zijn twee nieuwe verdachten aangehouden.

Een van hen is de beheerder van een kanaal in berichtendienst Telegram, waarbinnen hij zelf ook het eerste opruiende bericht plaatste in een groepschat, aldus justitie. Het kanaal en de groepschat bleken na onderzoek van de politie te worden beheerd door een 33-jarige man uit Enschede. Met zijn account zou ook het eerste bericht zijn geplaats, waarin werd opgeroepen bij het slachtoffer bakstenen door de ruit te gooien. Daarbij werd ook het adres van Van Dissel gedeeld.

De andere verdachte, een 47-jarige man uit Den Haag heeft op internet gedreigd met een geweldsmisdrijf tegen het leven van de RIVM-directeur. Ook stond hij tijdens de eerdere rechtszaak tegen twee andere verdachten buiten voor de ingang van de rechtbank. Daar riep deze man, direct na de veroordeling van de andere verdachten, dat de RIVM-directeur begraven moest worden, ‘Van Dissel, wij staan klaar’. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet ook dit als een doodsbedreiging en heeft besloten de man te vervolgen.

Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat nog meer mensen zullen worden aangehouden vanwege de bedreigingen en oproepen tot geweld tegen de RIVM-directeur.