Nieuwe advocaten Taghi eisen negen maanden uitstel en garanties niet te worden afgeluisterd

De nieuwe advocaten van Ridouan Taghi hebben in het Marengo proces gevraagd om negen maanden uitstel en garanties niet te worden afgeluisterd.

Vandaag tijdens een zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam hebben de nieuwe advocaten van Ridouan Taghi, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen, gevraagd om garanties dat ze niet worden afgeluisterd tijdens hun overleg met Inez Weski, de voormalige advocaat van Taghi. Daarnaast hebben ze verzocht om een periode van negen maanden om zich in te kunnen lezen in het Marengo-proces.

In april werd Weski gearresteerd op verdenking van het doorspelen van informatie van en naar Taghi. Hoewel ze inmiddels weer op vrije voeten is, moest ze door haar aanhouding haar verdediging neerleggen.

Tijdens de zitting hebben Van der Biezen en Van Berge Henegouwen vraagtekens geplaatst bij de gang van zaken rond Weski. Volgens Van der Biezen wordt ze verdacht van het doorgeven van informatie tussen het moment dat Taghi werd opgepakt en maart 2021. Hij vraagt zich af waarom Weski pas twee jaar later is aangehouden, terwijl het Marengo-proces nog gaande was. Van der Biezen sprak zelfs van mogelijke “procesmanipulatie” door het Openbaar Ministerie.

De officieren van justitie hebben echter verklaard niets te kunnen zeggen over het onderzoek naar Weski. Ze herhaalden dat ze nooit informatie hebben gehad over dit onderzoek.

Van der Biezen eist garanties van het Openbaar Ministerie dat de nieuwe advocaten niet worden afgeluisterd tijdens hun overleg met Weski. De officieren van justitie in het Marengo-proces hebben opnieuw verklaard niets te weten over het onderzoek naar Weski.

Een van de andere nieuwe raadslieden, Sjoerd van Berge Henegouwen, heeft de rechtbank verzocht om een uitstel van negen maanden om zich in de zaak te kunnen inlezen. Hij noemde dit een redelijke termijn.

Het Openbaar Ministerie is echter van mening dat de zaak inhoudelijk is afgerond en dat Taghi alleen nog een advocaat nodig heeft voor eventuele nieuwe ontwikkelingen. Verder uitstel is volgens het OM niet nodig.

Over twee weken zal de rechtbank uitspraak doen over de verzoeken van de nieuwe advocaten van Taghi.