Een getuige in de zaak rondom de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt wordt achter gesloten deuren gehoord. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een verzoek ingediend om getuige Rachid El M. achter gesloten deuren te horen. Ook de toelichting was achter gesloten deuren en dus is de precieze reden voor het verzoek niet bekend. Het gerechtshof is akkoord gegaan en El M. zal dinsdag achter gesloten deuren worden gehoord.

Het hoger beroep rondom de dubbele liquidatie liep vorig jaar vertraging op omdat er een video was opgedoken. Daarin was El M. te zien die vertelde dat Benaouf A. gelogen zou hebben in zijn verklaring. A. was in december 2012 het echte doelwit van de schutters in de Staatsliedenbuurt.

Er gaan al langer verhalen rond dat de verklaringen van Benaouf A. niet naar waarheid zouden zijn. Opmerkelijk is het feit dat het OM verklaringen van A. in een andere zaak als onbetrouwbaar beschouwt maar in verband met de dubbele liquidatie niet. De verdachten, Adil ‘Kinker’ A. en Anouar ‘Popeye’ B., hebben van de rechtbank levenslang gekregen voornamelijk op basis van de getuigenissen van Benaouf.

De nieuwe getuige wordt gezien als een vertrouweling van Benaouf A. en werd in november vorig jaar nog veroordeeld voor betrokkenheid bij de mislukte helikopterkaping en ontsnapping. Volgens justitie was het plan om A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

In december 2012 werd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt de Range Rover met daarin Benaouf A., Saïd El Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) door meerdere schutters onder vuur genomen. A. sloeg op de vlucht en wist te ontkomen door in het water te springen. De twee anderen hadden minder geluk en zijn op straat geliquideerd. Na de dubbele liquidatie zijn ook nog twee motoragenten onder vuur genomen.