Noorse extreemrechtse terrorist Anders Breivik eist voorwaardelijke vrijlating

De rechts-extremistische terrorist Anders Behring Breivik heeft de rechtbank om voorwaardelijke vrijlating verzocht.

In 2011 schoot Breivik 77 personen dood op het eiland Utoya. Hij was gekleed als politieagent en heeft de slachtoffers koelbloedig één voor één doodgeschoten. Kort voor het bloedbad op Utoya had hij in Oslo een bomaanslag gepleegd waarbij acht personen om het leven kwamen.

In 2012 kreeg Breivik de maximale gevangenisstraf van 21 jaar opgelegd. Zin straf kan voor onbepaalde tijd worden verlengd. Nu eist de terrorist een voorwaardelijke vrijlating. Volgens zijn advocaat heeft hij ‘recht op een juridische herziening voor voorwaardelijke vrijlating aan het einde van de minimumperiode, die in zijn geval 10 jaar is. Het is een recht dat alle veroordeelden hebben en daar wil hij ook gebruik van maken.’

Verder gaat Breivik ook een rechtszaak aanspannen tegen de staat omdat hij in eenzame opsluiting zit. Hij leeft gescheiden van de andere gevangenen in drie cellen van elk tien vierkante meter. Met de rechtszaak wil hij protest aantekenen tegen de lange periode van isolatie waarin hij sinds zijn aanhouding zit.