pgp telefoons gekraakt, pgp gekraakt politie, pgp liquidatie diemen, pjotr liquidatie rechtszaak

OM: 3,6 miljoen versleutelde berichten op PGP-telefoons gekraakt

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zeggen toegang te hebben gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten op PGP-telefoons van Ennetcom.

De informatie uit die berichten heeft volgens justitie bewijsmateriaal opgeleverd voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar onder meer liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen en andere georganiseerde criminaliteit.

De servers van Ennetcom werden in april 2016 op verzoek van het Landelijk Parket neergehaald en gekopieerd. Het onderzoek naar het bedrijf werd volgens de politie gestart naar aanleiding van onderzoek naar liquidaties. Tijdens deze onderzoeken bleek dat verdachten niet alleen gebruik maakten van (automatische) vuurwapens, zoals Kalasjnikovs, snelle gestolen auto’s en verboden stoorzenders (jammers), maar ook opvallend vaak PGP-telefoons van Ennetcom met versleuteling.

Het bedrijf en de eigenaar worden verdacht van witwassen, omdat zij als criminele dienstverlener een uitgebreide criminele klantenkring zouden hebben bediend. Aldus het OM. De eigenaar is vorig jaar aangehouden en is in afwachting van zijn strafproces op vrije voeten gesteld.

Toen de server destijds in beslag werd genomen kregen alle gebruikers van Ennetcom een bericht dat gebruikers die zich zouden kunnen beroepen op een wettelijk verschoningsrecht, zoals advocaten, artsen, notarissen of geestelijken, gevraagd zich te melden. Tot nu toe heeft niemand zich gemeld bij de politie.

Het gaat in totaal om 7 TB aan data, die is veiliggesteld op de centrale server van Ennetcom in Canada. Een kopie van de gegevens is op 19 september 2016 door een rechter in Toronto beschikbaar gesteld aan het Nederlandse OM. Met de encryptiesleutels die in het onderzoek ook in handen van OM en politie vielen kon toegang worden verkregen tot de versleutelde berichten berichten.