Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

OM eist cel en TBS voor brute overval Groningen waarbij man kogel onder oog kreeg geschoten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen en TBS geëist tegen een 17-jarige jongen en een 19-jarige man uit de gemeente Groningen.

De jongste verdachte wordt geconfronteerd met een strafeis van 130 dagen plus onvoorwaardelijke jeugd-TBS, terwijl de oudere verdachte geconfronteerd wordt met een strafeis van twaalf maanden plus TBS met dwangverpleging. De verdachten worden beschuldigd van een poging tot afpersing met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Het incident vond plaats op 15 januari 2022 in de Groningse wijk Lewenborg, waarbij een 19-jarige man ernstig gewond raakte door een kogel die net onder zijn oog terechtkwam.

Volgens de getuigenverklaringen hebben vier gewapende overvallers de autodeuren van het voertuig waarin de jongen en drie anderen zich bevonden, opengeworpen. Ze eisten een tas en dwongen de inzittenden om hun zakken te legen. De chauffeur probeerde vervolgens te vluchten, maar terwijl de auto wegreed, werd er geschoten en raakte het slachtoffer gewond.

Twee verdachten, de 17-jarige en 19-jarige, werden op 22 maart 2022 gearresteerd, terwijl een 23-jarige verdachte op 28 juni 2022 werd aangehouden. Hoewel er veel wordt gezwegen over de zaak, zowel door betrokkenen als in de rechtbank, is de officier van justitie ervan overtuigd dat er sprake was van een vooropgezet plan om de jongen onder bedreiging met wapens te beroven. Dit wordt ondersteund door verschillende verklaringen, telefoongegevens, DNA-sporen en tapgesprekken.

Tegen de 23-jarige verdachte is vrijspraak geëist, omdat er onvoldoende sluitend bewijs is voor zijn betrokkenheid bij het schietincident. Aan alle verdachten is tevens poging tot moord of poging tot doodslag ten laste gelegd, maar deze aanklachten worden niet als wettig en overtuigend bewezen beschouwd. Volgens de officier van justitie kan het incident worden gezien als een uit de hand gelopen overval, waarbij het doel van de daders gericht was op het verkrijgen van geld of goederen.

De gewelddadige overval heeft niet alleen een enorme impact gehad op de inzittenden van de auto, maar ook op de bewoners van de wijk waar het incident plaatsvond. Het heeft gevoelens van onveiligheid teweeggebracht en vragen opgeroepen over de veiligheid in de buurt.

Naast de gewelddadige overval werd de 17-jarige verdachte ook berecht voor zijn betrokkenheid bij openlijk geweld tijdens de avondklokrellen in november 2021 in het centrum van Groningen. Hij wordt ook beschuldigd van een bedreiging met een mes en een poging tot zware mishandeling elders in de stad. De officier van justitie stelt dat er bewijs is dat hij iemand in het been heeft gestoken. Deze zaak werd achter gesloten deuren behandeld.