Foto ter illustratie.

Tweetal in beeld door Sky ECC krijgt na deal met OM straf voor grootschalige handel in blokken cocaïne

De rechtbank heeft twee mannen uit Apeldoorn, van 31 en 33 jaar oud, veroordeeld voor hun betrokkenheid bij drugshandel, voorbereidingshandelingen voor drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

In dit geval hebben het Openbaar Ministerie en de verdediging procesafspraken gemaakt, wat betekent dat zij gezamenlijk tot een afdoeningsvoorstel zijn gekomen. Dit voorstel is voorgelegd aan de rechtbank, die gevangenisstraffen oplegt van 52 maanden aan de 33-jarige man en 42 maanden aan de 31-jarige man, in lijn met de afdoeningsvoorstellen. Daarnaast dienen beide mannen elk een bedrag van 100.000 euro aan de Staat terug te betalen, dat zij hebben verdiend met hun criminele activiteiten.

Gedurende ruim 9 maanden hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan de handel in grote hoeveelheden cocaïne. Het onderzoek naar deze zaak werd mogelijk doordat de politie erin slaagde om Sky ECC te kraken, een communicatiedienst waarmee versleutelde berichten konden worden verstuurd.

De officier van justitie heeft procesafspraken gemaakt met de twee verdachten en hun advocaten over de afhandeling van de zaak. Deze afspraken hadden betrekking op verschillende aspecten, waaronder het onderzoek, het bewijs, de strafeis van de officier en het terug te betalen bedrag. Ook is afgesproken dat er geen hoger beroep zal worden ingesteld als de rechtbank de afspraken volgt. De rechtbank kan zich vinden in deze afspraken en legt gevangenisstraffen op conform het afdoeningsvoorstel.

Hoewel er afspraken zijn gemaakt tussen de officier en de verdachten, is het uiteindelijk aan de rechtbank om een beslissing te nemen. De eis van de officier van justitie is lager dan gebruikelijk in vergelijkbare zaken, omdat het maken van procesafspraken voordelen biedt voor de samenleving. Dit leidt namelijk tot aanzienlijk minder onderzoekstijd, minder zittingscapaciteit, een snellere veroordeling en het doelgericht ontnemen van crimineel verdiend geld. De rechtbank is daarom van oordeel dat het afdoeningsvoorstel recht doet aan deze zaak, waarbij zowel het belang van de verdachten als dat van de samenleving wordt gerespecteerd.