Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

OM: Geen vervolging inzake voorbereiden liquidatie na aangifte van advocaat

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat geen vervolging instellen inzake een mogelijke voorbereiding tot liquidatie.

Bij de politie kwam in december 2018 een aangifte binnen van een advocaat die claimde dat er een liquidatie voorbereid zou worden op zijn cliënt, een 53-jarige man uit Bergen op Zoom. In de aangifte werd de naam van de verdachte gemeld.

De plannen van deze liquidatie zouden het beoogde slachtoffer zijn verteld door een persoon die zelf een rol in de voorbereiding zou hebben gehad. Bij de aangifte werden opnames verstrekt van gesprekken waarin door betrokkenen met het beoogde slachtoffer en met personen uit de diens omgeving zou worden gesproken over het plan.
 
Naar aanleiding van de aangifte is zeer uitgebreid onderzoek verricht door de politie en het OM. Zo zijn de opnames geanalyseerd en zijn meerdere mensen gehoord. Niet alleen door de politie maar ook door de rechter-commissaris.  

Op basis van de resultaten van dit onderzoek concludeert het OM dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om strafvervolging te starten. Aangever en verdachte die de liquidatie zou hebben voorbereid, zijn over deze beslissing geïnformeerd. Als het Openbaar Ministerie besluit om na een aangifte geen vervolging in te stellen, bestaat er, volgens een woordvoerder, voor aangevers de mogelijkheid om daarover te klagen bij het Gerechtshof.