Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

OM in Den Haag wil tientallen strafzaken schrappen

Het Openbaar Ministerie (OM) Den Haag wil tientallen zaken schrappen.

Het OM heeft de rechter gevraagd om niet-ontvankelijk te worden verklaard in 53 strafzaken. De reden is dat het OM ruimte wil maken voor zaken die het nóg belangrijker vindt. Het gaat volgens een woordvoerder in alle gevallen om zaken van minimaal vier jaar oud die telkens doorgeschoven werden omdat andere, urgentere zaken naar zitting moesten. Als gevolg daarvan is de ‘redelijke termijn’ om deze zaken op zitting te brengen, verstreken. Daarnaast betreft het verdachten die sindsdien niet meer in de fout zijn gegaan.

Het gaat voornamelijk om ontnemingszaken waarin het OM crimineel verkregen vermogen af wil pakken, maar waar weinig tot niets lijk te halen bij de verdachten. In een aantal gevallen is het afpakken al op een andere manier geregeld. Bijvoorbeeld doordat de rechter in de bijbehorende strafzaak (die altijd naast een ontnemingszaak loopt) al heeft gevonnist dat het geld van verdachte naar de slachtoffers moet.

Daarnaast zijn er zeer oude strafzaken rond het dealen in drugs of het kweken van wiet, beide van relatief beperkte omvang. Ook staat er een enkel gewelddadig incident in het drugsmilieu op de rol. Daarbij kwam het geweld van twee kanten en is iemand met een vuurwapen op het hoofd geslagen. In die zaak wilde geen van de betrokkenen aangifte doen.