Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

OM in hoger beroep in zaak rond stel Limburg en ‘weerzinwekkend’ misbruik van oppaskinderen

Het OM gaat in hoger beroep tegen een veroordeling van een stel uit Limburg voor weerzinwekkend misbruik van oppaskinderen.

Op 13 maart 2023 heeft de rechtbank in Den Bosch uitspraak gedaan in een schokkende zaak van kindermisbruik. Twee verdachten uit Limburg, een man van 59 en een vrouw van 54 jaar, zijn veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zeven jonge meisjes in de leeftijd van 1 tot 6 jaar oud. Het duo filmde hun gruweldaden en sprak hier onverbloemd over via videobellen.

Het onderzoek begon op 12 juni 2021, toen de ouders van een 2-jarig meisje thuiskwamen na een avondje uit. Ze ontdekten dat de oppas hun kind seksueel had misbruikt en schakelden direct de politie in. Dit leidde tot een uitgebreid politieonderzoek waarbij nog zes andere slachtoffers werden ontdekt.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat het duo zeer berekenend te werk ging en dat er sprake was van een nauwe samenwerking. De rechtbank oordeelde dat het duo zeer verregaand seksueel misbruik had gepleegd en legde hen beide een gevangenisstraf van 12 jaar op. Daarnaast kreeg de man tbs met dwangverpleging opgelegd en kan de vrouw na afloop van haar detentie onder intensief toezicht worden gesteld.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in beide zaken. De zaak heeft veel beroering veroorzaakt en het is te hopen dat de slachtoffers met de uitspraak enigszins gerechtigheid vinden.