OM: Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. loog onder ede over iPhone in cel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft erkend dat Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. onder ede heeft gelogen over een telefoon.

De kroongetuige ontkende in eerste instantie dat hij een telefoon in bezit had, maar heeft dit inmiddels toegegeven. Wat de gevolgen hiervan gaan zijn is volgens justitie nog niet duidelijk. Dat is onder meer vanwege het feit dat het OM nog niet weet wat er op het toestel staat. De advocaten van B. zijn van mening dat de inhoud van de telefoon onder het verschoningsrecht van een kroongetuige valt.

De iPhone 5 had B. van september 2017 tot en met begin februari 2018 in zijn cel. In die periode was hij in onderhandeling met het OM over een kroongetuige-deal. Hij gaf toen wel toe een PGP-toestel in zijn cel te hebben maar ontkende andere toestellen ter beschikking te hebben. B. zegt spijt te hebben en dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd met de telefoon.

Volgens een van de verdachten in het Marengo-proces zijn er wel degelijk strafbare feiten gepleegd met het toestel. Mohamed R. zegt dat B. opdracht heeft gegeven voor een aanslag op zijn leven. De Mocro Maffia kroongetuige ontkent opdracht te hebben gegeven voor de liquidatiepoging.

Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.