De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

OM: Mocro Maffia liquidatie medewerker spyshop bedoeld als signaal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 16 jaar cel geëist voor betrokkenheid bij de Mocro Maffia liquidatie op spyshopmedewerker Ronald Bakker.

Volgens het OM was de liquidatie een signaal. De boodschap aan personen en bedrijven in de bovenwereld luidde om niet mee te werken met de politie. De moord vormt daarmee een aantasting van onze rechtstaat. Dat beide verdachten het motief van de moord kenden, heeft in straf verhogende zin meegewogen, aldus een woordvoerder van justitie.

De verdachten zouden het slachtoffer voor de moord hebben geobserveerd. Uit een groot aantal ontsleutelde PGP-berichten blijkt volgens de officier de betrokkenheid van de twee verdachten. Ook blijkt uit onderzoek naar gereden routes met een door een van de verdachten verdachte gehuurde auto, dat deze het slachtoffer al langer observeerde en hem bovendien volgde tot vlak voor de moord.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag gevangenisstraffen van zestien en veertien jaar geëist tegen twee mannen van 30 en 31 jaar uit Nieuwegein en Tiel. Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan een moord op 9 september 2015 in Huizen.

De opdracht voor deze liquidatie en de aanslag op de spyshop zijn, volgens het OM, vermoedelijk gegeven door Ridouan T., de hoofdverdachte in het Marengo-proces dat draait om een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. T. was geruime tijd voortvluchtig tot hij in Dubai werd getraceerd en aangehouden. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., wordt nog gezocht en justitie looft een beloning van 100K uit voor de gouden tip.