OM: Politieagenten geen schuld inzake dood arrestant Borne

Justitie komt tot de conclusie dat agenten niet schuldig zijn inzake de dood van een arrestant in Borne.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland heeft geconcludeerd dat het optreden van politieagenten bij de aanhouding van een automobilist in Borne op 18 augustus 2022 op geen enkele wijze heeft bijgedragen aan het latere overlijden van de man. Dit is het resultaat van het onderzoek dat is uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Op donderdagavond 18 augustus 2022 hebben agenten de bestuurder van een auto gecontroleerd op de Bornsche Beeklaan in Borne. Uit een speekseltest bleek dat de bestuurder onder invloed was van drugs. Daarop is de man aangehouden om overgebracht te worden naar het politiebureau voor een bloedproef.

Tijdens het vervoer naar het bureau werd de man onwel. De politieagenten hebben een ambulance opgeroepen en zelf eerste hulp verleend. Om dit te kunnen doen, moesten ze de man uit de politieauto halen. Er zijn beelden van deze handelingen via de media verspreid, wat heeft geleid tot discussie over het optreden van de politie. Uit het onderzoek is echter gebleken dat er geen sprake was van onnodig geweld. De handelingen van de agenten waren gericht op het verlenen van eerste hulp.

Helaas is de man later overleden. Het onderzoek van de Rijksrecherche heeft aangetoond dat het politieoptreden op geen enkele wijze heeft bijgedragen aan het overlijden. Hieruit volgt dat de politieagenten niet zullen worden vervolgd. Uit respect voor de privacy van de man en de nabestaanden zal het OM de doodsoorzaak niet bekendmaken.

De betrokken politieagenten, de nabestaanden en de advocaat van de overleden man zijn op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek.