Saban B. die in Nederland veroordeeld is voor mensenhandel zit vast in een cel in het Turkse Antalya.

De Turkse Saban B. zit daar zijn door Turkije overgenomen gevangenisstraf van mensenhandel uit. Dat hebben officiële Turkse bronnen aan het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) laten weten. B. zal volgens berichten van de Turkse autoriteiten zijn straf uitzitten tot 8 januari 2026. Het is mogelijk dat het tot een vervroegde vrijlating komt op 19 oktober 2021.

Over de plek waar B. zich zou bevinden, waren de afgelopen tijd uiteenlopende verhalen in omloop. Er was onder meer bekend geworden dat B. stroom verkocht aan Duitse klanten. Reden voor het Openbaar Ministerie extra zorgvuldigheid te betrachten bij het doen van navraag over zijn actuele verblijfsplaats. Omdat Turkije geen eigen onderdanen uitlevert, verzocht het OM in Nederland de Turkse autoriteiten om de straf over te nemen en daar ten uitvoer te brengen.

Het gerechtshof in Istanbul heeft in november 2016 de eerder aan B. opgelegde straf van 7 jaar en 9 maanden onherroepelijk verklaard. In Nederland was hij op 20 december 2010 door het Hof in Arnhem bij verstek veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden. De Hoge Raad bevestigde dat arrest op 11 september 2012.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket naar de bende van B. was het grootste onderzoek naar mensenhandel in de recente geschiedenis. De bende verdiende miljoenen euro’s aan grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie, vooral op de Amsterdamse wallen. De mannen zouden fors geweld hebben gebruikt en slachtoffers zelfs gebrandmerkt met tatoeages.