Vluchtauto gebruikt bij liquidatie Derk Wiersum in Amsterdam. © Politie

OM: ‘Verdachte met afwijking voeten mogelijk schutter liquidatie advocaat Derk Wiersum’

Het Openbaar Ministerie (OM) linkt een verdachte van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, aan de moord door zijn opvallende loopje en afwijking aan zijn voeten.

Volgens de officier van justitie heeft verdachte Moreno B. een medische afwijking aan zijn voeten. Op beelden van de moord op Derk Wiersum is te zien dat de schutter een opvallend loopje heeft. Justitie ziet hierin een link met verdachte B. en heeft dat kenbaar gemaakt maandag tijdens de rechtszaak in Amsterdam. Of het OM hem ook daadwerkelijk gaat vervolgen als de uitvoerder van de moord, is nog niet bekend.

De advocaat van Moreno B. ziet dit anders en zegt dat de afwijking aan zijn voeten juist ontlastend is. Volgens de raadsman kon B. hierdoor rennen en getuigen hebben verklaard dat de schutter wegrende na de het doodschieten van advocaat Derk Wiersum. Daarnaast zou de schutter een dun postuur hebben volgens de getuigen, terwijl B. gespierd is. Ook een compositietekening komt niet overeen met het uiterlijk van de verdachte.

In verband met de liquidatie staan drie personen voor de rechter. Eén van de verdachten, Anouar T., zou een neef zijn van Ridouan Taghi. De advocaat van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. werd op 18 september 2019 doodgeschoten. De politie stelde na de moord een groot onderzoek in. Hierbij werd onder meer één van gebruikte vluchtauto’s aangetroffen en in beslag genomen.

Eerder werd de onschuldige broer van de kroongetuige geliquideerd in zijn bedrijf. De schutter is inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Vluchtauto gebruikt bij liquidatie Derk Wiersum in Amsterdam. © Politie