Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

OM wil 17-jarige als volwassene berechten voor aanslagen fruitbedrijf Hedel bij afpersing drugscriminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) wil een 17-jarige verdachte van aanslagen gelinkt aan een fruitbedrijf en cocaïne, berechten onder het volwassenstrafrecht.

Volgens het OM zou de destijds 17-jarige verdachte op 23 en 25 november 2020 met twee medeverdachten mortierbommen hebben gegooid naar woningen van ex-medewerkers van een fruitbedrijf in Hedel. Sinds de onderschepping van een partij cocaïne in mei 2019 wordt het bedrijf afgeperst. Zware drugscriminelen hebben een boete opgelegd en dreigen met geweld en het liquideren van willekeurige werknemers. Het OM verdenkt een 37-jarige man uit Naarden ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van (ex-) medewerkers van het fruitbedrijf. In totaal staan hiervoor deze maand 7 verdachten terecht.

De 18-jarige wordt ervan verdacht dat hij op 23 november een steen met hieraan zwaar vuurwerk naar een woning in Kerkdriel heeft gegooid terwijl binnen de bewoners lagen te slapen. Er raakte niemand gewond. Op 25 november was hij volgens de officier betrokken bij het gooien van mortierbommen naar een woonboerderij in Hedel, die hierna volledig afbrandde. Ook zou hij betrokken zijn bij de voorbereidingshandelingen voor een aanslag op een woning in Hilversum van een familielid van de directie van het fruitbedrijf. Nog voor de aanslag uitgevoerd kon worden werden de drie verdachten aangehouden.

De officier van justitie wees in zijn requisitoir op het enorme gevaar, de impact van de  aanslagen en de gevolgen van met name de brand in Hedel, waar twee broers hun woning verloren. Toepassing van volwassenstrafrecht is op zijn plaats in deze ‘strafzaak uit de buitencategorie’, aldus de officier van justitie.  ‘Als we kijken naar de ernst van de feiten dan gaat het om heel volwassen feiten: het in georganiseerd verband plegen van voor de bewoners potentieel dodelijke aanslagen op woningen. Ingebed in een criminele groep, waarbij het erom gaat om een fruitbedrijf voor meer dan een miljoen euro af te persen’, aldus de officier van justitie. Tegen de verdachte is een straf van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist.