OM wil € 25.700.000 van Jan Dirk Paarlberg plukken

Het Openbaar Ministerie wil Jan Dirk Paarlberg plukken voor maar liefst 25,7 miljoen euro. Dat heeft het OM dinsdag voor de rechtbank in Haarlem geëist in een zogeheten ontnemingsprocedrure.

Paarlberg is in de strafzaak in hoger beroep al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, voor het witwassen van 17 miljoen euro van Willem Holleeder. Verder is hij ook schuldig bevonden aan belastingfraude en oplichting.

Het bedrag is in augustus al bekend gemaakt en zou verdiend zijn met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Paarlberg ontkend in alle toonaarden ook maar iets met de afpersing van zijn voormalige zakenpartner Endstra te maken te hebben. Hij is tegen zijn veroordeling in cassatie gegaan.

Het grootste deel van de vordering, 17,1 miljoen euro, bestaat uit geld dat van Endstra is afgeperst en witgewassen zou zijn door Paarlberg.

Daarnaast eist justitie ook nog eens 3,4 miljoen euro, dit zou de winst zijn die Paarlberg had gemaakt bij het witwassen. En het OM wil ook nog 5,2 miljoen van Paarlberg wegens de heling van aandelen van een hotelcomplex in Huizen

Dat wordt flink in de buidel tasten als het OM haar zin krijgt.