Foto ter illustratie.

Onbekende grootschalige drugshandelaar die in beeld kwam door Sky ECC chats hoort cel eisen

Justitie heeft een celstraf geëist tegen een man uit Velsen voor het uitwassen van onder meer 1600 kilo cocaïne. Hij kwam in beeld door gekraakte Sky ECC chats.

Voor jarenlang kon hij onder de radar blijven, maar de schijnbaar ondoordringbare sluier van geheimhouding rondom zijn activiteiten werd uiteindelijk door politie en justitie doorbroken. De 51-jarige man, afkomstig uit Velsen en zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd op 18 juli gearresteerd op verdenking van een reeks ernstige drugsgerelateerde vergrijpen.

De zaak kwam aan het licht nadat de politie erin slaagde de verdachte te identificeren als een gebruiker van de chatapplicatie SKY-ECC. Deze chatapp, die criminelen ten onrechte als onkraakbaar beschouwden, onthulde via de chatgesprekken van de verdachte zijn betrokkenheid bij drugshandel.

Een grootschalig onderzoek resulteerde op 18 juli in een gecoördineerde inval in verschillende locaties, waaronder woningen, loodsen en bedrijfsgebouwen van de verdachte in Badhoevedorp, Eemnes en Noordwijk. Hier ontdekten de autoriteiten niet alleen een (vermoedelijke) cocaïnewasserij in aanbouw, maar ook een gedetailleerde administratie van zijn drugshandelactiviteiten. Deze administratie gaf inzicht in dagelijkse transacties van verdovende middelen, waaronder cocaïne, LSD, GHB, MDMA en Ketamine. Bovendien werden zes vuurwapens aangetroffen, wat de 51-jarige man naast de drugsgerelateerde aanklachten ook een beschuldiging van illegaal wapenbezit oplevert.

Naast de algemene aanklachten wordt de verdachte verdacht van het ‘uitwassen’ van maar liefst 1600 kilogram cocaïne uit een partij gips*. Daarnaast zou hij cocaïne hebben gewonnen uit verf op schilderijen. Een andere beschuldiging betreft een poging tot cocaïnesmokkel vanuit Colombia en de voorbereiding van een mogelijke volgende lading cocaïne.

Bijzonder opvallend was dat deze verdachte nog nooit eerder in aanraking was gekomen met politie of justitie en zelfs niet ingeschreven stond in Nederland. De schat aan informatie die voortkwam uit de gekraakte chatberichten gaf de opsporingsdiensten de unieke kans om individuen te onderzoeken die lange tijd onopgemerkt een verborgen crimineel bestaan hadden geleid. Deze chatberichten vormden de basis voor een diepgaand onderzoek.

De verdachte zit momenteel in hechtenis en zal te zijner tijd voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor de beschuldigingen.

  • Cocaine wordt vaak gesmokkeld door het te verbergen in ogenschijnlijk onschadelijke producten zoals kleding, gips en in dit geval zelfs schilderijen. Het extractieproces, waarbij de ‘cocaïnebase’ uit deze producten wordt gehaald, staat bekend als een ‘cocaïnewasserij’. Hierbij wordt de onzichtbare coke via een complex proces van chemische behandelingen uit de producten verwijderd om vervolgens te worden verkocht.