© Pexels

Amerikaan doodgeschoten door federale agenten na online bedreigen ‘Sleepy’ Joe Biden

Een tragisch incident in de Amerikaanse staat Utah heeft geleid tot de dood van een inwoner, Craig Robertson, nadat federale politieagenten zijn huis wilden doorzoeken.

De aanleiding voor het bezoek was de bedreiging die Robertson op sociale media had geuit, waarin hij dreigde president Biden te doden tijdens diens bezoek aan Utah. Bij het uitvoeren van het huiszoekingsbevel droeg Robertson een vuurwapen, wat resulteerde in een gewelddadige confrontatie met de politie. De precieze details van het vuurgevecht en de opeenvolging van gebeurtenissen die tot zijn overlijden hebben geleid, blijven echter onduidelijk.

Craig Robertson, afkomstig uit Provo, had gedurende enkele maanden bedreigende berichten geplaatst op sociale media, gericht tegen onder andere president Biden, vicepresident Kamala Harris en minister Merrick Garland van Justitie. Hij identificeerde zichzelf als een ‘MAGA Trumper’, die gefrustreerd was over wat hij beschouwde als ongerechtvaardigde juridische onderzoeken tegen voormalig president Trump.

In september 2022 liet hij op Facebook weten dat het “tijd was voor een paar vermoorde presidenten. Eerst Joe, dan Kamala!” Vanwege deze verontrustende posts waren FBI-agenten eerder dit jaar al naar zijn huis gegaan. Destijds weigerde Robertson hen toegang te geven, tenzij ze een geldig huiszoekingsbevel hadden. Onlangs had hij op Facebook aangekondigd dat hij zijn “M24-geweer ging afstoffen” in het licht van Biden’s aanstaande bezoek aan Utah. Dit was voor de FBI aanleiding om opnieuw tot actie over te gaan.

Hoewel Robertson’s leeftijd niet duidelijk is vastgesteld, had hij op Facebook zijn leeftijd aangegeven als 74 jaar. Buren beschrijven hem als een “kwetsbare oudere man” die zich verplaatste met een zelfgemaakte wandelstok. Een van de buren merkte op dat hij twijfelde aan Robertson’s vermogen om naar Salt Lake City te reizen en daar een aanval op de president uit te voeren. De tragische uitkomst van deze confrontatie werpt verdere vragen op over de complexe en beladen kwesties van bedreigingen op sociale media, gewapende confrontaties met wetshandhavers en de veiligheid van politieoptredens.