Ondanks verwoede pogingen van het Openbaar Ministerie (OM) om de zwaar versleutelde Blackberry van Gwenette M. te kraken is dit ze tot op heden niet gelukt. Naast het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben ook Amerikaanse experts getracht om de beveiliging van de Blackberry te kraken. En dit is na maanden werk nog steeds niet gelukt. Dit alles kwam donderdag 11 juli aan het licht tijdens een derde pro-formazitting jegens Gwenette.

Justitie wil heel graag in de telefoon van M. omdat ze vermoeden dat er zéér belangrijke gegevens op staan die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek. Gwenette bleek niet de beroerdste want toen een rechter vroeg of hij wellicht zou willen meewerken aan het kraken van zijn telefoon, gaf hij aan dat hij dat best wil doen, als hij tenminste nog zijn code weet.

M. werd eind oktober 2012 samen met drie andere verdachten op de Dam aangehouden. Bij fouillering werden enkele vuurwapens aangetroffen en M. droeg een kogelwerend vest. Tevens bleek één van de verdachten in het bezit te zijn van een pruik. Justitie denkt dat de vier mannen op het punt stonden een liquidatie te (laten) plegen op Benaouf A. Gwenette bleek een briefje met daarop het kentekennummer van een Polo waar Benaouf regelmatig in zou rijden bij zich te hebben.

Justitie ziet dat er een duidelijke link is met de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt en wil deze zaak pas inhoudelijk gaan behandelen als het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt volledig is afgerond en dat kan nog maanden gaan duren. Derhalve is de voorlopige hechtenis van alle verdachten opgeschort maar of Gwenette vrijkomt hangt af van de beslissing van het OM in een andere zaak jegens hem.

(UPDATE)

Gwenette blijft voorlopig nog vastzitten maar de drie medeverdachten zijn op vrije voeten gesteld.