Een rechtbank in Moskou heeft advocaat Sergej Magnitski schuldig bevonden aan belastingontduiking. Echter zal hij geen dag hoeven te zitten aangezien hij in 2009 al overleden is. Derhalve vond het Russische Openbaar Ministerie het ook niet echt zinvol om een dode te vervolgen en wilden van de zaak af. Maar onder druk van de Kremlin zou de zaak uiteindelijk toch zijn voortgezet.

Magnitski was destijds een grote fraudezaak op het spoor gekomen. Toen hij dat bekendmaakte, werd hij direct opgepakt. Volgens Magnitski zouden belastingspecteurs en politiemensen in samenwerking met een bende criminelen de Russische belastingdienst voor ettelijke miljoenen hebben opgelicht.

Echter inplaats van de oplichters aan te pakken werd Magnitski opeens zelf beschuldigd van belastingontduiking. Tijdens het voorarrest stierf de 37-jarige advocaat onder verdachte omstandigheden. Zijn familie en vrienden beweren dat hij gemarteld is en uiteindelijk vermoord maar de gevangenisdirecteur spreekt dat tegen en beweert dat hij gestorven is na een hartaanval.