© Pexels

Onschuldige man op vrije voeten na bijna 30 jaar in cel voor verkrachting stiefdochter

In de VS is een man op vrije voeten gesteld na bijna 30 jaar onschuldig in de cel voor een zedendelict met zijn stiefdochter.

Een man is maandag vrijgelaten nadat hij bijna drie decennia lang ten onrechte gevangen zat voor een verkrachting die hij niet gepleegd had. Patrick Brown werd in 1994 veroordeeld voor het verkrachten van zijn toen zesjarige stiefdochter, zo meldt het kantoor van de procureur-generaal van Orleans Parish in Louisiana. Het slachtoffer van seksueel misbruik getuigde niet tijdens het proces van Brown en vroeg vanaf 2002 herhaaldelijk om de zaak opnieuw te onderzoeken, waarbij ze erop bleef staan dat Brown niet haar aanvaller was, aldus het kantoor van de procureur-generaal.

De zaak werd recent pas weer heropend en onderzocht op basis van de verzoeken van het slachtoffer. “Het is ontzettend ontmoedigend om te weten dat deze vrouw werd afgewezen en genegeerd, hoe lastig haar waarheid ook was, toen alles wat ze wilde was dat de echte dader verantwoordelijk werd gehouden”, zei procureur-generaal Jason Williams van Orleans Parish in een verklaring op maandag. “Wanneer iemand ten onrechte veroordeeld wordt, is het niet alleen een onrecht voor de persoon die jaren van zijn leven wordt ontnomen, maar het is een onrecht voor het slachtoffer en de mensen van New Orleans omdat de echte dader vrij rondloopt en anderen kan blijven schaden.”

Williams zei dat de afdeling burgerrechten van het kantoor “een grondig onderzoek heeft uitgevoerd en het bewijs de verklaring van het slachtoffer heeft bevestigd, die al meer dan 20 jaar onveranderd is gebleven”. Williams gaf geen details over het bewijs dat Brown vrijpleitte.

Het kantoor vroeg de rechtbank om Browns veroordeling te vernietigen en rechter Calvin Johnson leidde maandag een hoorzitting waarbij Brown werd vrijgelaten.