De operatie om één van de meest gezochte criminelen van Nederland, Saïd R., aan te houden in Colombia, zou zijn gefinancierd door de Amerikaanse DEA.

Volgens De Telegraaf heeft een Colombiaanse generaal die betrokken was bij de operatie dit bevestigd. Het ging allemaal in december 2018 van start toen agenten een dossier over R. ontvingen. In Nederland was er informatie binnengekomen dat de gezochte crimineel mogelijk in Colombia zat.

De operatie nam veel tijd in beslag en de undercovers verbleven maandenlang in twee safehouses om R. op te kunnen sporen. De Nederlanders hebben het dossier beschikbaar gesteld en de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) heeft gezorgd voor een groot budget om R. aan te kunnen houden. Elke avond vloog er een vliegtuig met geavanceerde apparatuur om gesprekken op te pikken en af te luisteren. Het toestel vloog over enkele luxe wijken van Medellin.

Uiteindelijk werd R. getraceerd door zijn moskeebezoekjes en liefde voor Arabische halal maaltijden. Tijdens een observatie bij een moskee zagen de agenten dat er een oude man arriveerde elke vrijdag en snel weer vertrok. Dit bleek na onderzoek Saïd R. te zijn. Na het plaatsen afluisterappatuur nabij het appartement waar hij verstopt zat werd bevestigd dat het inderdaad om de gezochte crimineel ging.

De politie kwam in actie en heeft vervolgens een inval gedaan toen ze hoorden dat R. mogelijk een reis zou maken. Tijdens de inval sprong R. uit het raam naar beneden en probeerde te ontsnappen. Hij kwam niet ver en werd strompelend aangehouden. De verdachte zit sindsdien in een Colombiaanse cel. De Nederlanders autoriteiten verdenken R. van betrokkenheid bij liquidaties. Samen met Ridouan T. staat R. terecht in het grote Marengo liquidatieproces. T. zat ook geruime tijd ondergedoken en werd aangehouden in een villa in Dubai.