Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Operatie Portunus: 1,2 miljoen euro verdiend met smokkel cocaïne via haven Vlissingen

Justitie heeft in het onderzoek naar smokkel van cocaïne via de haven van Vlissingen zicht gekregen op zeker 1,2 miljoen euro crimineel verdiend vermogen.

Dat is de eindconclusie van het OM in het omvangrijke onderzoek. Voor de rechtbank in Breda verschenen vorige week tijdens de regiezitting tien verdachten. Dit zijn er twee meer dan begin januari tijdens een eerdere tussentijdse zitting. Eén verdachte werd in november 2020 in een ander onderzoek aangehouden, maar hij is ook verdachte in onderzoek Portunus. In januari arresteerde de politie de uiteindelijke tiende verdachte in dit onderzoek.

Mede op basis van informatie uit versleutelde PGP-telefoons denkt het OM dat de verdachten, in wisselende samenstellingen, drie criminele organisaties vormen. De verdachten zouden zich bezig hebben gehouden met de georganiseerde invoer van harddrugs. Hiermee is volgens het OM zeker 1,2 miljoen euro verdiend. De bedragen variëren per persoon. Het OM is van plan om voor iedere individuele verdachte een ontnemingsvordering te eisen tijdens de inhoudelijke zitting.

Op 1 juli 2020 werden tijdens een van de grootste politieacties ooit in Zeeland acht verdachten aangehouden. Op die dag namen politie en OM ook gegevensdragers zoals PC’s, telefoons en bestanden in beslag. Dit was met name van belang omdat Portunus als focus de achterliggende organisatie heeft waarmee corrupte havenmedewerkers op georganiseerde schaal drugs invoeren, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.   

Het OM houdt de verdachten verantwoordelijk voor verschillende strafbare feiten (in wisselende samenstelling), zoals grootschalige invoer van verdovende middelen, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. De verdachten maakten tijdens hun criminele activiteiten gebruik van de bestaande structuren in de Vlissingse haven.

De officieren van justitie bepleitten om de voorlopige hechtenis van negen verdachten te verlengen. De rechtbank ging hier niet in mee en schorste de hechtenis. Dit betekent dat zij op vrije voeten komen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank legde hen hierbij voorwaarden op zoals een gebiedsverbod voor het havengebied.