Oplichter aangehouden in Groningen die in maand tijd 120.000 fraude sms’jes verzond

De politie heeft een man aangehouden die in een maand tijd 120.000 fraude sms-berichten met een phishinglink heeft verzonden.

De 21-jarige man zou tussen 2 en 21 september maar liefst 120.000 sms-berichtjes hebben verstuurd met daarin een phishinglink waarmee hij de controle kon overnemen van bankrekeningen. Over het hele land zijn slachtoffers gemaakt. Het totale schadebedrag moet nog worden vastgesteld.

De verdachte is aangehouden in het kader van een lopend onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland naar ‘grootschalige cyberfraude’. Naast de man werd ook een 21-jarige vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Beide aanhoudingen vonden plaats in Groningen.

De zaak kwam aan het rollen nadat de politie begin dit jaar een laptop van de man in handen kreeg. Daarop werden inloggegevens van circa 1,5 miljoen gehackte accounts, onder anderen van Marktplaats gebruikers, aangetroffen. ‘Deze werden getest met een speciaal programma of er kon worden ingelogd op Markplaats. Wanneer er kon worden ingelogd, werden met dat account adverteerders benaderd’, aldus de officier van justitie. Ook stonden op de laptop de gegevens van gehackte bankrekeningen. De laptop was zo ingesteld dat vele betaal-apps gelijktijdig konden worden bediend.

Na de aanhouding maandagochtend heeft de recherche een woning doorzocht in Groningen en in het netwerk dat werd gebruikt voor de oplichtingspraktijken. In de woning werden vier laptops aangetroffen. Op een daarvan draaide software voor oplichtingspraktijken. ‘Op de draaiende laptop stond een nieuwe oplichtingswebsite die sterk moest lijken op die van de ABN Amro-bank. Uit die laptop bleek dat verdachte actief was op ondergrondse online handelsplaatsen waar hij bestanden uitwisselde met andere hackers. Hij kocht op die manier bestanden met tienduizenden telefoonnummers.’ Aldus het OM.

Eén van de verzonden fraude sms’jes. © OM Noord Nederland