Opnieuw aanhoudingen voor aanslagen met explosieven en vuurwapens bij afpersing ondernemers

De Rotterdamse politie heeft in een onderzoek naar afpersing van ondernemers, opnieuw aanhoudingen verricht. Er was sprake van aanslagen met explosieven en beschietingen.

De reeks aanslagen vond tussen januari en juni van dit jaar plaats. Verschillende woningen en bedrijfspanden in West werden beschoten of bestookt met explosieven. De slachtoffers waren twee ondernemers die onder druk werden gezet om geld te betalen.

In verband met de aanslagen draaiden er twee verschillende onderzoeken bij de politie. Een naar de beschietingen van panden aan de Vierambachtsstraat, de Aelbrechtskade en de 2e Middellandstraat, waarbij twee ondernemers werden afgeperst. De ander naar drie heftige gebeurtenissen die op 5 en 6 februari op korte afstand van elkaar plaatsvonden bij woningen aan de Jan Luykenstraat, het Piet Paaltjensplein en de Jan Kobellstraat. Twee keer werd er een explosief een woning ingegooid, de derde keer werd een woning meerdere malen beschoten. Door een van de explosieven liep een man zware verwondingen op. Naar aanleiding daarvan werden drie andere woningen voor vier weken bestuurlijk gesloten en de nodige zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen.

De onderzoeken hebben uiteindelijk geleid tot aanhoudingen. Tussen 10 mei en 7 juni werden er zeven verdachten aangehouden. Eerder deze week werden op dinsdagochtend nog twee mannen aangehouden in hun woningen. Het gaat om een 23-jarige man uit Oud-Mathenesse en een 25-jarige man uit Spangen. Of alle genoemde incidenten met elkaar te maken hebben wordt onderzocht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.