© Pexels

Opnieuw gedetineerde geëxecuteerd in Amerikaanse gevangenis door regering Trump

In de Verenigde Staten is wederom de doodstraf uitgevoerd.

De 48-jarige Dustin Higgs kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag een dodelijke injectie. De man is veroordeeld tot de doodstraf voor betrokkenheid bij de dood van drie jonge vrouwen in 1996. De uitvoering van federale doodstraffen lag zeventien jaar lang stil, tot de regering-Trump vorig jaar besloot die te hervatten.

De federale executie van Higgs is de dertiende en laatste die op de planning stond. Trump heeft in het afgelopen jaar drie keer zo veel federale doodstraffen laten uitvoeren als alle presidenten in de afgelopen zestig jaar bij elkaar opgeteld. De meeste doodstraffen worden in de VS voltrokken door de autoriteiten van de verschillende staten. In het land zijn nog 28 staten waar de doodstraf geldt.

De advocaten van Higgs probeerden tot op het laatste moment de uitvoering van de doodstraf tegen te houden. Volgens zijn verdediging verdiende Higgs de doodstraf niet omdat hij niet degene was die de fatale schoten heeft gelost. Higgs zat op de bewuste avond samen met twee vrienden en de drie slachtoffers in zijn appartement. De vrouwen, Tamika Black (19), Tanji Jackson (21) en Mishann Chinn (23), vertrokken na een mislukte poging tot flirten.

Higgs reed de vrouwen achterna met zijn auto, waarin ook zijn twee vrienden zaten. De slachtoffers dachten een lift naar huis te krijgen maar Higgs reed naar een nationaal park. Daar schoot een vriend van Higgs, Willis Haynes de vrouwen dood. Saillant detail is dat Haynes niet de doodstraf kreeg, maar een levenslange gevangenisstraf.