Twee schutters schieten met automatische vuurwapens op de broers Yakhlaf op oudejaarsavond 2015. © screenshot

Opnieuw levenslange celstraffen voor reeks Mocro Maffia liquidaties gelinkt aan conflict Amsterdamse criminelen

In hoger beroep zijn opnieuw levenslange celstraffen opgelegd voor een reeks Mocro Maffia liquidaties gelinkt aan een conflict tussen criminelen in Amsterdam.

De 31-jarige Omar L. wordt door justitie gezien als opdrachtgever van meerdere Mocro Maffia liquidaties gelinkt aan een conflict in Amsterdam. Het gaat onder meer om de voorbereiding van de liquidatie van de broers Chahid en Chafik Yakhlaf in oktober 2015 en de daadwerkelijke liquidatie van Chahid Yakhlaf op oudjaarsavond in 2015. Zij broer Chafik en een derde persoon raakten gewond door de kogelregen uit een AK-47. Verder draait de rechtszaak ook nog om de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie in november 2015 en de mislukte liquidatie van Nourdine A. in april 2016.

De rechtbank heeft L. in juni 2019 schuldig bevonden en veroordeeld tot de hoogst mogelijke gevangenisstraf, namelijk levenslang. Een medeverdachte, Hicham M., heeft destijds ook levenslang gekregen voor het op gruwelijke wijze, volgens de rechtbank, met zwaar vuurwapengeweld liquideren van meerdere personen. De andere verdachten kregen tussen de 7 en 30 jaar opgelegd.

Het hof heeft aan vijf verdachten straffen opgelegd die variëren van zes jaar en acht maanden tot levenslang. Een zesde verdachte, die bij de rechtbank was veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, heeft zijn hoger beroep ingetrokken. De afgelopen jaren lijken volgens een woordvoerder van het hof jonge jongens steeds sneller en makkelijker over te gaan tot het plegen van liquidaties. Het hof acht het zodoende van belang om duidelijk te maken dat in dit geval de maximale tijdelijke gevangenisstraf van dertig jaar geen recht doet aan de ernst van de feiten en dat oplegging van een levenslange gevangenisstraf als enige straf passend en geboden is.