Cel en boete geëist tegen geldkoerier voor 1,2 miljoen euro in verborgen ruimte goedkope Peugeot

Justitie heeft een celstraf en boete geëist tegen een geldkoerier die gepakt werd met 1,2 miljoen euro in een speciaal ingebouwde verborgen ruimte.

Volgens de officier van justitie heeft de 35-jarige man uit Arnhem in een maand tijd zeker 1,2 miljoen euro in contanten aangenomen en vervoerd. Hiervoor is een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren én een geldboete van 50.000 euro geëist. Daar bovenop eiste het Landelijk Parket de onttrekking aan het verkeer van de auto waarin het geld in een verborgen ruimte werd aangetroffen. Bovendien vorderde de officier van justitie verbeurdverklaring van de bijna 1,2 miljoen euro.

Op 15 september 2021 werd de man op heterdaad door de politie betrapt. Bij een controle op de snelweg bij Hank, op grond van de Wegenverkeerswet, heeft de politie het voertuig aan de kant gezet. Tijdens de controle werd een verborgen ruimte aangetroffen. Op de plek van het reservewiel was een dubbele bodem gemaakt, door het aanbrengen van een extra bodemplaat. Door middel van een elektrische bediening kon deze verborgen ruimte worden ontgrendeld, waarna de bodemplaat door gasveren omhoog kwam.

In de verborgen ruimte ontdekte de politie een grote hoeveelheid contant geld. In een zwarte sporttas en een plastic tas zate in totaal 1.219.160 euro. Uit onderzoek aan de mobiele telefoon van verdachte, bleek dat beide bedragen ontvangen waren van twee verschillende gebruikers van de versleutelde communicatie-app Signal. Verdachte chatte in een chatgroep met verschillende gebruikers via Signal over het ophalen van grote geldbedragen met het gebruik van tokens.

Hij bleek in de periode voorafgaande aan de controle diverse geldoverdrachten te hebben gedaan. De geldoverdrachten vonden op verschillende locaties verspreid door het land plaats. Verdachte reed daarvoor onder meer naar Apeldoorn, Hengelo, Utrecht, Deventer, Enschede en Rotterdam. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om overdrachten ging van flinke contante bedragen. Die liepen uiteen van enkele tienduizenden euro’s tot meerdere honderdduizenden euro’s. De rechtbank doet binnenkort uitspraak tegen de vermeende geldkoerier.