Opnieuw schrijver in Rusland slachtoffer van gerichte bomaanslag

Een Russische schrijver is het slachtoffer geworden van een bomaanslag.

De bekende Russische schrijver Zakhar Prilepin is zwaargewond geraakt door een autobom. Hij is een fervent voorstander van de oorlog in Oekraïne. De aanslag vond plaats op een afgelegen weg ten oosten van Moskou. Prilepin heeft een hersenschudding en botbreuken overgehouden aan de aanslag en zijn chauffeur kwam om het leven.

Prilepin is een van de populairste schrijvers in Rusland en staat bekend om zijn ultranationalistische opvattingen. In 2014 heeft hij gevochten met pro-Russische separatisten in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. Hij heeft beweerd dat zijn eenheid in zeven jaar tijd veertienduizend Oekraïners heeft gedood. In de jaren negentig heeft hij ook gevochten in de Tsjetsjeense oorlog.

Volgens Russische staatsmedia is er kort na de aanslag een verdachte opgepakt die in opdracht van de Oekraïense geheime dienst zou hebben gehandeld. De verdachte zou enkele jaren geleden in Oekraïne zijn gerekruteerd en de opdracht hebben gekregen om naar Rusland te verhuizen, Prilepin te volgen en een moordaanslag op hem te plegen. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU wil geen betrokkenheid bij de aanval bevestigen of ontkennen.

De bomaanslag op Prilepin past in een reeks aanslagen gericht tegen prominente Russen die voorstanders zijn van de oorlog in Oekraïne. In april kwam de militaire blogger Vladlen Tatarsky om bij een bomexplosie in een café in Sint-Petersburg, waarbij ook zestien anderen gewond raakten. Vorig jaar augustus kwam Darya Dugina om door een autobom, waarbij haar vader, een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, waarschijnlijk het doelwit was.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de aanslag op Prilepin direct gewezen naar Oekraïne en gesproken van terrorisme. Volgens Rusland hebben de Verenigde Staten en het Westen Kyiv ondersteund bij deze acties.