Bericht verstuurd aan alle gebruikers met een dergelijke PGP-telefoon in bezit. © Politie

Opnieuw spelen ontsleutelde PGP-berichten grote rol bij rechtszaak liquidatie

Opnieuw spelen ontsleutelde PGP-berichten een belangrijke rol in een rechtszaak. Het gaat om de liquidatie van een Utrechter die in januari 2017 per vergissing werd doodgeschoten. De schutters moesten iemand anders hebben.

Op 12 januari 2017 werd Hakim Changachi op de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht onder vuur genomen en om het leven gebracht. Na onderzoek bleek dat de schutters zich vermoedelijk vergist hebben en dat eigenlijk iemand anders dood moest.

In verband met de liquidatie is een 30-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Uit ontsleutelde PGP-berichten zou blijken dat het doelwit in de gaten werd gehouden. De PGP-berichten gaan volgens justitie merendeels over het natrekken van de wandelgangen van het eigenlijke beoogde doelwit en de liquidatie zelf. ‘Dank u broertje dan laat ik de heads erop af gaan.’ Aldus een gebruiker van de gekraakte PGP.

De politie heeft de PGP-berichten in handen gekregen na een inval bij PGP Safe. Bij de actie, die op 9 mei 2017 werd uitgevoerd, troffen agenten een grote hoeveelheid cash geld aan. Twee mannen, een 51-jarige man uit Huizen en een 66-jarige man uit Amsterdam, zijn destijds aangehouden inzake witwassen. In juli is hun voorlopige hechtenis geschorst.

Bij de invallen en doorzoekingen in mei heeft de politie vele versleutelde mobieltjes en sim-kaartjes aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast werden er gegevens veiliggesteld van de technische infrastructuur die door PGP Safe gebruikt werd om de versleutelde PGP berichten te versturen.

In deze data werden meer dan 700.000 versleutelde berichten gevonden, waarvan er inmiddels ruim 337.000 ontsleuteld en leesbaar zijn. Relevante informatie uit die berichten wordt verstrekt aan lopende strafrechtelijke onderzoeken.

Eerder werd ook een inval gedaan bij Ennetcom, een bedrijf dat ook PGP toestellen aanbood, en de server in beslag genomen. Ook bij die actie is veel data aangetroffen en zijn berichten ontsleuteld en gebruikt bij lopende onderzoeken.