Ismael 'El Mayo' Zambada (rechts) en Los Chapitos (links).

Opnieuw veel sicarios gedood bij oorlog Sinaloa-drugskartel Los Chapitos vs. El Mayo

De oorlog in het Sinaloa-kartel tussen Los Chapitos en El Mayo Zambada heeft opnieuw veel levens geëist.

Er is al enige tijd een conflict gaande binnen de top van het Sinaloa-drugskartel. Aanleiding voor al het geweld zou een conflict zijn tussen een kopstuk van een moordcommando van Los Chapitos, genaamd ‘El Nini’. De huurmoordenaar zou een gebied van ‘El Mayo’ met geweld in handen hebben genomen. Daarop kwam een reactie van de moordcommandos van ‘El Mayo’ die op hun beurt sicarios van Los Chapitos hebben geliquideerd.

Drugsbaas ‘El Mayo’ zou naar verluidt Los Chapitos hebben gevraagd om El Nini te overhandigen. Dit weigert Ivan Archivaldo Guzman Salazar ‘El Chapito’ wat heeft geleid tot de conflicten in Culiacan en in andere plaatsen in Sinaloa. De situatie is enigszins geëscaleerd en de schietpartijen en aanslagen over en weer nemen met de dag toe. Bij recente confrontaties zijn zeker twintig personen geliquideerd. Bij verschillende moordaanslagen in onder meer El Guayabito en Bagresito zijn meerdere sicarios om het leven gekomen.

Volgens bronnen in Mexico zijn de zonen (Los Chapitos) van drugsbaas Chapo Guzman aan de winnende hand. Bijna alle recente slachtoffers zouden sicarios (soldaten/huurmoordenaars) van El Mayo Zambada zijn. De autoriteiten onderzoeken de zaak maar kunnen niet op tegen de kopstukken van het Sinaloa-kartel die het gebied volledig in handen hebben.