Oprichter cyberbende die ruim half miljard schade veroorzaakte heeft schuld bekend

De oprichter van een cyberbende die ruim een half miljard schade heeft aangericht. heeft in de Verenigde Staten schuld bekend.

De 33-jarige Sergey Medvedev zou een van de oprichters zijn van de Infraud Organization. De Rus werd in 2018 in de Thaise hoofdstad Bangkok aangehouden. De aanhouding werd gedaan op verzoek van de Verenigde Staten. Volgens de aanklagers gaat het om een van de grootste cyberfraudeurs ooit.

Medvedev richtte de bende op samen met een Oekraïense man genaamd Svyatoslav Bondarenko. Het motto van de organisatie was ‘In Fraud We Trust’ (Fraude zij met ons). Volgens justitie in de VS heeft de bende voor zeker 568 miljoen dollar (506 miljoen euro) aan schade veroorzaakt, onder meer door online aankopen met gestolen creditcards te doen.

De twee oprichters van de cyberbende werden in 2017 samen met tientallen anderen, in totaal 34 personen, aangeklaagd inzake grootschalige fraude. De Rus riskeert nu een langdurige gevangenisstraf in de Verenigde Staten. Mogelijk gaat hij een zogenaamde plea deal sluiten met justitie en krijgt dan naar verwachting een aanzienlijk lagere straf.