Oprichter beruchte Los Zetas kartel drugsbaas ‘El Hummer’ wordt uitgeleverd aan VS

Een Mexicaanse rechter heeft de uitlevering van één van de oprichters van de Los Zetas drugskartel naar de VS goedgekeurd.

Het gaat om drugsbaas Jaime Gonzales Duran alias ‘El Hummer’. In mei van dit jaar besloot een federale rechter dat Gonzales uitgeleverd mag worden aan de Amerikanen. De kopstuk van de Zetas kartel ging tegen de beslissing in beroep waarop er opnieuw gekeken moest worden naar de zaak.

Een rechter heeft het uitleveringsverzoek bekeken en besloten dat ‘El Hummer’ per direct uitgeleverd mag worden aan de VS. Daar wordt hij verdacht van grootschalige drugssmokkel, deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van crimineel vermogen.

Gonzales is een van de oprichters van het Los Zetas-kartel en wordt beschouwd als een van de meest gewelddadige leden van het kartel. Hij was lid van de Mexicaanse Special Forces bekend als GAFE. Hij was een van de veertig Special Forces die destijds overstapten en zich bij het Golf drugkartel aansloten. Later werd hieruit de beruchte drugskartel Los Zetas gevormd. Eén van de kopstukken, ‘Z42’, is enige tijd geleden uitgeleverd aan de VS.